Beskydské kavárny a restaurace — aneb kde se v Beskydech dobře najíte

Dnes je MDŽ a protože v naší manufaktuře na vlněné přikrývky a lůžkoviny Besky pracují samé úžasné ženy, máme pro vás výběr tipů, kam se jít u nás v Beskydech dobře najíst.

Ať už chcete vyrazit na romantickou večeři, rodinný oběd, nebo posezení v kavárně, z tohoto seznamu si zaručeně vyberete. No a cestou se třeba zastavte i k nám do Besky, omrknout naše vyhlášené vlněné přikrývky a polštáře, abyste se pak mohli doma zachumlat a snít.

Naše prodejna sídlí na adrese Palkovická 2284 ve Frýdku-Místku přímo u cesty, která vede dále do Beskyd. Stavte se, rády vás uvidíme, nejen na MDŽ!

1. Maralák – bramborákové království pod horami

Domácí bramboráky z Maraláku v Kunčicích pod Ondřejníkem jsou vyhlášené široko daleko a málo co je překoná. Turisté i místní se na ně slétají jako supi, proto je dobré si předem zarezervovat stůl. Vybírat můžete z více než deseti druhů křupavoučkých bramboráků: snad nejoblíbenější je Smraďoch s čabajkou a tvarůžky, chuťové pohárky rozjitří i bramborák pojatý na sladko s ostružinami. Prosby zákazníků byly vyslyšeny a bramboráky tu raději smaží ve dvou velikostech – přes ten klasický veliký totiž pomalu není vidět talíř a někomu v pohodě vydá za dvě večeře. Restaurace Maralák vyniká i svojí polohou – výhled na beskydské velikány Velkou Stolovou a Nořičí horu bere dech. 

01-maralak
Foto:
restaurace Maralák

2. Miura – chuť Beskyd slavného šéfkuchaře

Hotel Miura v Čeladné si hýčká skutečný poklad české gastronomie – špičkového šéfkuchaře Michala Götha, který se dostal do prestižního seznamu Maurerova výběru nejlepších restaurací a dokonce má i svůj fanklub. Jeho záměrem je ukázat regionální beskydskou kuchyni v moderním podání. S touto vizí sestavil vynikající 7chodové a 5chodové degustační menu Chuť Beskyd, ve kterém s oblibou používá prvotřídní suroviny od beskydských farmářů. Sám Michal Göth říká: Chci povýšit brynzu na ricottu! Celá řada Michalových hostů dodává, že si od něj pochutnali i na takových jídlech, která běžně nemají v lásce. A to už o nějakém umu svědčí.

02-miura
Foto:
hotel Miura

3. Harcovna u Fucimanů – nebe v puse

Není nad to po celodenní horské túře zasednout v hostinci. A když jde navíc o hostinec, který vám do úst vnese kousek gastronomického nebe, pak je radost dvojnásobná. Přesně takové místo najdete ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde se dá zakončit výlet z Lysé hory. Hostinec s tradicí z 18. století vám nabídne famózní českou klasiku, naservírovanou jak někde v centru Brna. Vynikající bašta + slušné pivo + rodinná obsluha = zasloužená odměna pro každého horala. A pokud je vám líto, že nezvládnete ochutnat celý jídelák, můžete si domů koupit hotovky ve sklenici pod značkou Hotová věc.

03-fuciman
Foto:
Harcovna U Fucimanů

4. Kavárna Ráj na zemi – designová chuťovka na hukvaldské návsi

Tahle kavárnička v hukvaldském hotýlku oblaží nejen vaše chuťové pohárky, ale i oči – líbivý venkovský styl se tu potkává s útulností a designovou čistotou, skutečný ráj na zemi! Těšte se na nejrůznější speciality domácké venkovské kuchyně, vyladěné svačinky, lahodné koláče a další dobroty k poctivé kávě nebo vínu. Usadit se můžete nejen ke klasickým stolkům, ale i do pohodlných gaučů nebo do chill out zóny přímo v okně. Venku nechybí ani fajnová terasa se zahrádkou, kde je možné se uvelebit na dece.

04-raj-na-zemi
Foto:
Ráj na zemi

5. U Hastrmana – nejčerstvější rybí pochoutky

Je známo, že nejchutnější ryby jsou čerstvé. A v rybí restauraci U Hastrmana ve Frýdlantu nad Ostravicí už nemůžou být čerstvější. Rybí pokrmy tu připravují ze sladkovodních ryb z přilehlých sádek a vlastních akvárií. K tomu si připočítejte zajímavý interiér jak z podvodního světa, úžasnou obsluhu rodinného podniku, stovky recenzí spokojených hostů, a tip na luxusní rodinný oběd je na světě. Tato autentická rybí restaurace zároveň funguje jako vinný sklípek, kde si můžete naporoučet výborná vína nejen z Moravy.

05-hastrman
Foto:
restaurace U Hastrmana

6. U Námořníka – masové speciality z ohně

V Hukvaldech si otevřel restauraci šéfkuchař Petr Eliáš, který v minulosti sbíral kuchařské zkušenosti mimo jiné jako Chief Steward na lodích Československé námořní plavby. Restaurace proslula zejména pro masové speciality, které kuchaři připravují na otevřeném ohništi přímo před zraky hostů: bifteky, steaky, špízy a další laskominy. Restaurace U Námořníka je také jedno z mála míst v Beskydech, kde můžete ochutnat výborné zapečené šneky. V Hukvaldech a okolí je tenhle podnik sázka na jistotu.

06-u-namornika
Foto:
restaurace U Námořníka

7. RoubenKafe – škubánky od Pohlreichova učně

V restauraci s kavárnou RoubenKafe ve Frýdlantu nad Ostravicí si budete připadat jako ve skanzenu. Přivítá vás historická roubenka, kde je snad původní vše od podlahy přes kachláky až po šindel na střeše. Místo opečovává rodina Romana Bočka, který 4 roky pracoval pod křídly Zdeňka Pohlreicha. Místní raritou a vyhledávanou stálicí jsou škubánky na mnoho způsobů. Rozhodně ale nešlápnete vedle ani s valašskou kyselicí, kulajdou, pečenou kachnou či selečí roládou. Majitel také po domácku udí maso, sýry, máslo, vyrábí paštiky a různé typy koření. Zkrátka podnik, kam se budete rádi vracet.

07-roubenkafe
Foto:
RoubenKafe

8. Jurášek – libůstka z Gastromapy Lukáše Hejlíka

Restauraci penzionu Jurášek v Kunčicích pod Ondřejníkem doporučuje nejen herec Lukáš Hejlík ve své Gastromapě, ale i mnoho návštěvníků Beskyd v oblasti pod Kněhyní. Osvědčené tipy zní jasně: marinovaná uzená Juráškova žebra na medu s pečivem, tvarohové knedlíky s ovocem, čerstvoučká ryba z místního rybníku, grilovaný farmářský sýr… zkrátka je toho hodně :). Majitelům penzionu uděláte radost, když se na nějakou baštu zastavíte.

08-jurasek
Foto:
penzion Jurášek

9. Cattaleya – zážitková gastronomie v orchideji

Butikový hotel Cattaleya (v překladu orchidej) se dvakrát po sobě stal vítězem fanoušků v anketě Amazing Places. Velkou zásluhu na tom má i místní restaurace – kulatý prosklený altán s krbem uprostřed. Šéfkuchař Štefan Roďom tady jede skutečně vysoce zážitkovou gastronomii. Návštěvníci si tu chválí vynikající degustační menu, vyzrálé steaky nebo třeba dezertní krupicovou kaši. V letní sezóně vám tu dokonce připraví piknikový koš.

09-catalleya
Foto:
Villa Cattaleya

10. Kovárna Čeladná – kavárna architektů

V Čeladné hned u hlavní silnice se vyplatí přibrzdit v kavárně Kovárna, kde dostanete skvělou kávu, famózní koláče nebo hojně obložený krajíc chleba. Historická kovárna vyniká i svým designovým interiérem z pera architektonického studia RMBA, který tu provozuje vlastní ateliér. Hned vedle kavárny je louka s lehátky, kde se můžete laskat s beskydským sluncem. Prostě hotová symfonie.

10-kovarna
Foto:
Kovárna Čeladná

11. Rekovice – hitparáda chutí

Návštěva lesní restaurace na Horečkách se dá shrnout jako absolutní exploze chutí a luxus na talíři. Ať si dáte co si dáte, dozajista nebude zklamaní. A Plzničku tady čepují nejlépe široko daleko. Je až s podivem, že jde vlastně „jen“ o obecní hospodu. Za úžasnou proměnou staré budovy stojí vyhlášený architekt Kamil Mrva. Hospoda vznikla v rámci projektu Rekovice – Nová cesta k tradici.

11-rekovice
Foto:
Rekovice

12. Kyčerka – poctivá valašská kuchyně

Kyčerka ve Velkých Karlovicích je moc příjemná hospůdka, kde můžete ochutnat tradiční Valašsko. Co takhle dát si domácí kyselicu, živáňské špízy, voňavý frgál nebo třeba vyuzené síry z vlastní udírny? I ta nejjednodušší valašská jídla tu servírují s nápadem a maximálně chuťově vyladěná. Z terasy hospůdky se vám otevře parádní výhled na oblast Velkých Karlovic a hřebeny okolních hor.

12-kycerka
Foto:
hospoda Kyčerka

13. Fojtka – oběd v památkově chráněné chalupě

Valašská koliba Fojtka v obci Hutisko-Solanec je přes 250 let stará dřevostavba, státem chráněná památka. Dnes tu najdete útulnou restauraci s ovčími houněmi na lavicích a hlavně prvotřídní valašskou kuchyní. Šéfkuchař se drží kréda „dělat obvyklé věci neobvykle dobře“ a na talíři je to znát. V jídelním lístku si své místo pravidelně obhajují kynuté borůvkové knedlíky s borůvkovým žahourem, kterým hosté dávají 11 bodů z 10. Každé úterý se tu udí domácí slanina, v pátky domácí klobásy. V sezóně si tu dokonce pěstují vlastní zeleninu a bylinky.

13-fojtka
Foto:
valašská koliba Fojtka

Přečtěte si i další články z naší beskydské série: